Predstavitev dogodka


Krkavče – Vonj po Istri je pristni istrski dogodek, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi. Odvijal se bo v nedeljo 28. septembra, ko goduje Sv. Mihael, zavetnik vasi Krkavče. 

Glavni prireditveni prostor bo na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na “živi” skali. Tam bo postavljen oder ter gostinska ponudba, ki bo ponujala tudi avtohtone istrske jedi kot so supa istriana, mineštra s koruzo, polenta z refoškom, … Ob poti, ki pelje do vaškega trga, bodo postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak.Prireditev se bo pričela ob 9:30 s tradicionalno sveto mašo posvečeno nadangelu Sv. Mihaelu. Po končani maši sledi odprtje stojnic. Poleg že omenjenih stojnic z domačimi izdelki bodo postavljene na ogled tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila, …) in spominki, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.


Predstavitev

Domačih stojnic

Predstavitev

Tematskih stojnic

Zemljevid

Stojnic


Krkavče so poznane po svojih različnih turističnih atrakcijah. Zato bodo pomemben del prireditve predstavljali vodeni ogledi. Ker Krkavče slovijo kot “center slovenskega oljkarstva”, bo organiziran prevoz obiskovalce najprej zapeljal do najstarejše “torkle” (oljarne) v slovenski Istri, kjer bo prikazan postopek pridelovanja oljčnega olja, kot so ga poznali nekoč,  ter najmodernejši postopek, ki oljčna olja iz naše vasi uvršča med najboljša na svetu. Vas Krkavče je bila poznana že v predrimskem obdobju, iz katerega izvira Krkavški (tudi Krkavčanski) kamen, ki bo naslednja postaja ogleda. Na poti proti središču vasi bo sledil še ogled avtohtonega istrskega goveda Boškarina, ki je največji evropski sesalec, ter domače “muše” (osla), ki sta nekoč s svojim trdim delom in trmo domačinom omogočala preživetje. Naslednja postaja ogleda bo Hiša Vrešje, kjer bo obiskovalca popeljalo v preteklost prijetno okolje družinskega muzeja z istrskimi oblačili, glasbili in predmeti. Zadnja postaja ogleda bo v baročni cerkvi Sv. nadangela Mihaela, kjer bo predstavljena njena zgodovina, grb Mestne občine Koper, zvonik, ki je v času turških vpadov služil tudi kot obrambni stolp pred Turki, ki so že takrat poznali odlično krkavško oljčno olje, ter ostale zanimivosti. Obiskovalcem se bo na ogled postavilo tudi strnjeno vaško jedro s svojimi strnjenimi uličicami.


Predstavitev

Vodenih ogledov

Zemljevid

Vodenih ogledov


Osrednji in zaključni del prireditve bo predstavljal kulturni program, ki se bo začel predvidoma ob 17. uri in se bo odvijal na vaškem trgu pred cerkvijo. Takrat bodo iz grl okoliških pevcev zadonele istrske pesmi, skozi dramsko igro bodo pričarane istrske anekdote, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa nas bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe.


 

Predstavitev

Kulturni program

ob 17.00


S tem dogodkom se bo obiskovalcem predstavilo in približalo utrip zaledja slovenske Istre, saj Krkavče predstavljajo ikono istrskega načina življenja, istrskega kmetijstva, kulinarike ter običajev.