Predstavitev dogodka


Krkavče – Vonj po Istri je pristni istrski dogodek, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi. Odvijal se bo v nedeljo 27. septembra, ko goduje Sv. Mihael, zavetnik vasi Krkavče. 

Glavni prireditveni prostor bo na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na “živi” skali. Tam bo postavljen oder ter gostinska ponudba, ki bo ponujala tudi avtohtone istrske jedi kot so supa istriana, mineštra s koruzo, polenta z refoškom, … Ob poti, ki pelje do vaškega trga, bodo postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak.


Odprtje domačih stojnic

10:30


Prireditev se bo pričela ob 9:30 s tradicionalno sveto mašo posvečeno nadangelu Sv. Mihaelu. Po končani maši sledi odprtje stojnic. Poleg stojnic z domačimi izdelki bodo postavljene na ogled tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila, …) in spominki, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.


Vodeni ogledi

11:00


Krkavče so poznane po svojih različnih turističnih atrakcijah. Zato bodo pomemben del prireditve predstavljali vodeni ogledi. Ker Krkavče slovijo kot “center slovenskega oljkarstva”, bo organiziran prevoz obiskovalce najprej zapeljal do najstarejše “torkle” (oljarne) v slovenski Istri, kjer bo prikazan postopek pridelovanja oljčnega olja, kot so ga poznali nekoč, ter najmodernejši postopek, ki oljčna olja iz naše vasi uvršča med najboljša na svetu. Vas Krkavče je bila poznana že v predrimskem obdobju, iz katerega izvira Krkavški (tudi Krkavčanski) kamen, ki bo naslednja postaja ogleda. Na poti proti središču vasi bo sledil še ogled avtohtonega istrskega goveda Boškari- na, ki je največji evropski sesalec in je nekoč s svojim trdim delom in trmo domačinom omogočal preživetje. Naslednja postaja ogleda bo Hiša Vrešje, kjer bo obiskovalca popeljalo v preteklost prijetno okolje družinskega muzeja z istrskimi oblačili, glasbili in predmeti. Zadnja postaja ogleda bo v baročni cerkvi Sv. nadangela Mihaela, kjer bo predstavljena njena zgodovina, grb Mestne občine Koper, zvonik, ki je v času turških vpadov služil tudi kot obrambni stolp pred Turki, ki so že takrat poznali odlično krkavško oljčno olje, ter ostale zanimivosti. Obiskovalcem se bo na ogled postavilo tudi slikovito  vaško jedro s svojimi strnjenimi uličicami.


Prikaz oranja z boškarinom

14:00


Prvič po več desetletjih nam bo v Krkavčah uspelo obuditi slovenski istrski običaj – oranje z boškarinom. Ponosni in veseli smo, da vam bomo lahko prav na kraju, kjer so to počeli naši nonoti in none, in na isti način prikazali oranje s pravim, prekrasnim belim istrskim volom – boškarinom.


Kulturni program

17:00


Osrednji in zaključni del prireditve bo predstavljal kulturni program, ki se bo odvijal na vaškem trgu pred cerkvijo. Takrat bodo iz grl okoliških pevcev zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa nas bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Glavna točka večera bo nastop kantavtorja in poustvarjalca istrske glasbene kulturne dediščine: Rudija Bučarja.


 


S tem dogodkom se bo obiskovalcem predstavilo in približalo utrip zaledja slovenske Istre, saj Krkavče predstavljajo ikono istrskega načina življenja, istrskega kmetijstva, kulinarike ter običajev.